ÜRÜNLERİMİZDEN SOYA proteinlerinin esas hammaddesi olan soya fasulyesi;

1 kg.'ından 170 gr. soya yağı elde edildikten sonra prosese tabi tutulmaktadır.

Bu yeni üründe yine %1.5 yağ kalmaktadır.

Böylesine verimli ve faydalı olan soya fasulyesi üretimi son 10 yılda %400 artarak, 200 milyon ton üretimle dünyada en çok üretilen yağlı tohumdur.

Protein kaynakları arasında sürekli, en ucuz ve en sabit fiyatlısı soya'dır. Dünyadaki soya üretim sıralaması ABD,Arjantin, Hindistan ve Brezilya şeklinde dir.

Protein miktarı, tipi ve etki oranı, sindirilebilirliği konularında üstün parametrelere sahip soya proteinleri et analoğu olarak, et yerine kullanılmaktadır.

Ürünleri emülsifiye etme, su ve yağ bağlama ve dokuyu geliştirme gibi işlevleri nedeniyle işlenmiş et ürünleri başta olmak üzere birçok üründe kullanılmaktadır.

ABD.'de 75 kg/yıl, Avrupa'da 65 kg/yıl olan kişi başı kırmızı et tüketimi

Türkiye de halen 15 kg/yıl seviyelerindedir.

Bu oranın gelişmekte olan ülkelerdeki artışı, soyanın sağlık bakımından faydaları ve kullanım kolaylığı ile ürünün tanınmasının ardından;

önümüzdeki yıllarda tüketiminin logaritmik olarak artabileceği öngörülmektedir.

Özellikle düzenli tüketim; kalp hastalıkları, osteoporoz, menopoz semptomları ve kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.

Gençler için beslenme yaşlılar için sağlık kaynağı olan soya ve ürünleri geniş bir tüketici yelpazesine sahiptir.

Proses farklılıklarına göre soya proteinlerinin çözünürlükleride değişiklik göstermektedir. Çözünürlüklerine göre emülsifiye etme güçleri değişmektedir.

Çözünürlüğü düşük, yoğunluğu ve su bağlama kapasitesi yüksek soya proteinleri işlenmiş et ürünlerinde stabilite sağlamaktadır. Hazır çorba gibi ürünlerde ise kıvam arttırıcı olarak kullanılmaktadır.

Ortamdaki karbonhidrat, yağ, pH ve tuz düzeyi su bağlama kapasitesini etkilemektedir. Soya proteininin protein miktarı da yağ bağlama kapasitesini etkilemektedir.

%52 protein içeren bir soya unu max.:60 ml/gr. yağ bağlayabilirken, yüksek nem tutma özelliğiyle de maliyeti düşürmektedir.

Soya unu kimyasal yapısı değişmeden extrüderlerde işlenerek, süngerimsi bir yapı kazandırılarak iri bulgur ebatlarında Tekstüre Soya Proteini ne dönüştürülmektedir.

%1.5 yağ %52 protein içeren yağsız soya unundaki karbonhidrat guruplarının(%37) alkolle yıkanarak uzaklaştırılmasıyla konsantre soya (%70 protein) proteini elde edilmektedir.

Protein oranındaki artıştan dolayı konsantre soya proteinin yağ ve su bağlama-emülsiyon kapasitesi soya ununa göre daha yüksektir.

Ancak fiyat olarak kıyaslandığında konsantre soya proteini %52 proteinli soya unu fiyatının 2.5 katıdır. Bu bağlamda avantaj/fiyat kıyaslaması yapıldığında %52 proteinli soya unu konsantre soya proteinine göre daha avantajlı bir konumdadır.

Elde edilen konsantre soya nın içerisindeki %70 proteinin; yüksek bir teknolojiyle izole edilmesiyle ''İzole Soya Proteini''(%90 protein) elde edilmektedir. Bu ürünün fiyatı 4.5 USD/kg. seviyelerindedir.

Soya proteinlerinin işlenmiş et ürünlerinde uygun kullanımıyla hem son tüketici hemde üretici kazanmaktadır. Toplam et hamuru üzerinden % 5 oranında kullanılan Texture Soya Proteini %15'lık bir hacim artışı sağlayarak üreticinin maliyetlerini düşürürken, tüketicininde yüksek proteinli, düşük yağlı sağlıklı bir ürün tüketmesini sağlamaktadır. Tekstüre Soya Unu ürün içerisinde oluşturduğu fazla hacimle kendi bedelini kendisi karşılamaktadır.

Daha öncede bahsettiğimiz gibi tüketicinin değişen talebine; naturel olması , kendi bedelini karşılaması, sabit ve düşük düzeyde bir fiyata sahip olması yönleriyle uygun bir üründür.

Bu sebeplerle soya proteini; süregelen ürünlerdeki kullanımının yanında yeni geliştirilen ürünlerde de kullanılmaktadır.

Köfte, burger, mantı, hazır kıymalı yemekler, kıymalı börekler ve hazır çorbalarda %54 proteinli yağsız soya ununun tekstüre edilmiş hali kullanılmaktadır.

Olası sorularınızı lütfen iletiniz her zaman bilgi iletebiliriz.