Sık Sorulan Sorular
Sıkça sorulan soruları bu başlık altında bulabilirsiniz.
Lesitin, diğer adıyla fosfatidilkolin, genel olarak glikolipidler, trigliseridler ve fosfolipidlerden oluşan bir karışımdır. Bu madde yumurta sarısından ya da soya fasulyesinden elde edilir. Ticari olarak lesitin, soya unu ve yağı üretimi esnasında yan ürün olarak elde edilir. Genelde soya fasulyesinden elde edilir ancak ayçiçeği gibi diğer maddelere doğru bir yönelim de görülmektedir.
Ticari olarak imal edilen lesitin saflaştırıldığı için alerjik değildir, soya fasulyesi ve tavuğa alerjisi olanlar için bile. Lesitin ticari olarak yuksek derece saflıkta bulunabilmekte ve bir gıda katkı maddesi olarak yahut ilaç yapımında kullanılmaktadır
Soya fasulyesinin kavrulup, öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağıdır.
Ekmek üretiminde ve tüm unlu mamullerde kullanılabilen soya unu sayesinde hem ürünün maliyeti düşürülebilmekte, hem de kalitesi artmaktadır. Pişirme esnasında hamurun su tutma yeteneğini arttırır. Böylece bir günde tüketilmesi gereken ekmeğin raf ömrü artar. Ekmek tazeliğini üç güne kadar korur
Nitrik asitin sodyum tuzudur, gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılır ve E numarası E250'dir. Moleküler formülü NaNO2, moleküler ağırlığı 69.00 g/mol, yoğunluğu 2.2 g/cm3, erime noktası 270°C, kaynama noktası 320°C, suda çözünürlüğü 82 g/100 ml (20°C), beyaz veya sarımsı renkte, katı halde bulunur.
Tabiatta doğal oluşan bir mineraldir. Doğadan çıkarılabilir veya kimyasal olarak sodyum nitrattan üretilebilir.
Bakterilerin üremelerini engellemek ve renk korumak amaçlarıyla sodyum nitrit gıdalarda kullanılır. Kullanım amacı ve şekli potasyum nitrite benzerdir. Avrupa Birliği ülkelerinde sodyum nitritin kullanımı sadece tuz karışımlarının içinde ve en fazla %0,6 oranında olarak sınırlandırılmıştır. Günlük kabul edilebilir tüketimi 0,6 mg/kg vücut ağırlığıdır.
İşlenmiş et ve et ürünlerinde, kürlenmiş ve tütsülenmiş etlerde, balıklarda ve kökü yenen sebzelerde renk koruyucu ve bakteriyel koruyucu olarak kullanılır.
İlaç endüstrisinde kullanılmaktadır.
Chicago - ABD’nin Louisiana Üniversitesi’nden Christopher Kevil ve ekibi, fareler üzerinde yaptığı araştırmada, gıda maddelerinde koruyucu, renk ve lezzet verici olarak kullanılan sodyum nitritin yeni damarların oluşumunu sağlayabildiğini gördü. Bu amaçla genel cerrahi de kullanımı üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
Sodyum nitrit sentetik reaktif olarak; aminleri diazo bileşiklerine çevirmek amacıyla kullanılır. Boya sanayinde sodyum nitrit diazo boyar maddelerinin hazırlanmasında kullanılır
Yaklaşık 5 bin yıl önce Doğu Asya ovalarında keşvedilen "soya", Asya halkının beslenme alışkanığında bir devrim yaratmıştır. Batı ülkelerinde 20. yüzyılda başlamıştır
Soya, kolesterol ve doymuş yağlar içermeyen yapısı, yüksek kaliteli protein içeriği ile çok yönlü olarak yararlanılabilen bitkisel bir gıda maddesidir.
Soya fasulyesinin işlenmesiyle elde edilen soya yağı, soya lesitini, soya sosu , soya unu, soya eti ve kıyması, soya sütü gibi ürünler gıda sektörümüzdeki pek çok ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır.
Ayrıca bu soya ürünleri, tüketicilerin doğrudan yemeklerinde kullanabilmeleri için marketlerde de satılmaktadır.
Soya fasulyesini ilk olarak kimin üretmeye başladığını hala kesin olarak bilemiyoruz.Çinliler mi, Japonlar mı? Ya da Koreliler...
Yoksa Moğollarmı? Kesin Olarak bildiğimiz birşey varsa o da soya fasulyesinin anavatanının Doğu ya da Güneydoğu Asya olduğudur.
Soya proteini.tane yapısına göre kıyma veya kuşbaşı şeklinde olabilir. Soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra yüksek oranda protein içeren unsu kısmına bir dizi özel işlemler uygulanarak, basınç ve sıcaklık altında sıkıştırılıp et dokusu kazandırılması ile elde edilen doğal ve katkısız bir üründür.
KULLANIM YERLERİ
Soya kıymasının özelliği içine katıldığı ürünün tadını, kokusunu, rengini ve lezzetini aldığı için kullanım yerleri çok geniş kapsamlı olup, hazırlanan ürün damak tadı bakımından lezzetinden kesinlikle ödün vermez. Aksine yemeklerinizi lezzetlendiren bir üründür. Izgara köftenin pişirme sırasındaki küçülme minimuma düşer.
Dünyada ve ülkemizde salam,sosis,sucuk sektöründe, hazır yemek üreticisi firmalarında ve mantı üretiminde yoğun olarak kullanılmaktadır. %50-%70 protein İçeren, kendi doğal renginde veya et renginde, granül ve parça et halinde olan soya kıymasını kırmızı etin kullanıldığı tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Karnıyarık, ıspanak, nohut, kuru fasulye, dolma, menemen, makarna sosu, bütün köfte çeşitleri, pide, lahmacun, börek, hamburger ve çorbalara kadar pek çok yemek çeşidinde doğrudan et yerine veya et ile karıştırılarak tüketilebilir. Birebir soya kıyması kullanarak kırmızı etin tadını aratmadan köfte yapma imkanı da bulabilirsiniz.
Soya kıymasının hazırlanan ürünlerdeki etkileri, ürüne yapı kazandırmak, pişirme sırasındaki su ve yağ kaybını önleyerek küçülmeleri azaltmak, tazeliğini korumak,kalitesini muhafaza etmektir ve en önemlisi kırmızı etten %35 den %50 ye varan bir ekonomiklik sağlamaktadır. Uygun bir şekilde kullanılmaları durumunda ürünler daha sıkı, daha az yağlı ve daha fazla protein içerirler. Dayanma süreleri (raf ömrü) uzar Meyve suyu veya sütle karıştırıp kahvaltıda kullanabilirsiniz. Şeker veya bal İle karıştırarak mükemmel bir kurabiye elde edebilirsiniz. Günümüzde aşçılar soya kıymasını kullanarak yemeklerine çeşit katmaya başlamışlar ve sağlıklı beslenmek isteyenler için soyayı mönülerin vazgeçilmezleri arasına almışlardır. Çeşitli gıda ürünlerine protein takviyesi sağlayarak besin değerini arttırıcı amaçlı kullanım imkanı sunan soya proteinleri bisküvi, şekerleme, helva,çikolata,unlu mamul ve ilaç sektörlerinde de kullanılmaktadır
KULLANIMA HAZIRLANMASI
SOYAKIYMA: Kıyma halinde kuru halde bulunan soya, ağırlığının yaklaşık 3 katı ılık suda 15 dakika bekletilir. Suyu bünyesine çeken soya kıyması ilk ağırlığının 4 katına ulaşmış olacaktır. Fazla suyu süzülerek kullanıma hazır hale gelir. Birebir soya kıymasından yemeklerinizi hazırlarken ıslatma suyuna baharat ve lezzet verici maddeler eklenebilir.
NOT: Knorr Bulyon et suyu (Toz Halde)
SOYA KUŞBAŞI: Kuşbaşı halinde kuru halde bulunan soya,ağırlığının 3 katı su ile 15 dakika kaynatılır ve içerisinde fazla su kalmayacak şekilde iyice sıkılıp süzüldükten sonra kullanıma hazır hale gelir.
EKONOMİKLİĞİ
Damak tadına göre karışımdaki soya miktarı arttırılıp azaltılabilir. 125 gr soya kıyması 225 gr ılık su ile karıştırılıp 350 gr’lık bir karışım elde edilir. Bu karışım 650 gr kıymaya ilave edildiğinde 1 Kg'lık, ancak hacmi 1 kg normal kıymadan fazla olan kıyma elde edilir. BÖYLECE KARIŞIMDA KG BAŞINA %30 ET TASARRUFU YAPILACAKTIR. KİLOGRAMI 10 YTL' YE ALINAN ETTE 3.50 YTL TASARRUF SAĞLANMIŞ OLUR.
SAKLANMASI
Soya Proteinleri (Eti-Kıyması) düşük nem oranına sahip olduğundan uzun bir raf ömrü vardır. Ağzı kapatılmış bir kapta, oda sıcaklığında kuru olarak rahatlıkla 2 yıl saklanabilir. Islatıldığında ise et gibi muamele edilerek buzdolabında saklanması ve üç gün içerisinde kullanılması gereki
Soya fasulyesinin işlenmesiyle elde edilen soya unu, soya eti ve kıyması eşsiz bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, hamur işlerini ve yemekleri lezzetlendiren bir üründür.
Marketlerde soya unu ve et rengine yakın renklerde granül veya parça et halinde sunulan soya eti ve kıyması diye anılan soya proteinleri, köftelerden dolmalara, makarna soslarından tatlılara, unlu mamullerden çorbalara, böreklerden pizzalara, tas kebabından, yahniye kadar pek çok yemek çeşidinde kullanılmaktadır.
Soya ununu % 10 oranında buğday unuyla karıştırarak süte eş değer bir protein etkisi elde ederek hem hamurunuzun besin değerini arttırabilirsiniz, hem de daha lezzetli ürünler elde ede bilirsiniz. Aynı zamanda soya unu karıştırdığınız hamuru yağda kızartacaksanız (lokma, tatlı, donat, yağda kızaran börekler vb), soya unu yağın emilmesini engelleyecektir.
Soya ununu çorbalarınızda karıştırarak hem daha koyu bir kıvam elde edersiniz, hem de besin değerini arttırabilirsiniz.
Soya unu olduğu gibi kullanılır ya da fındıksı tadını zenginleştirmek için bir miktar kavrulabilir. Soya unu kuru bir tavanın içine konur ve ara sıra karıştırılarak, hafif ateşte pişirilir.
Soya unundan yapılan hamur işleri daha çabuk kahverengileşme eğilimindedir. Bu nedenle ya fırın süresi azaltılır ya da ısı biraz düşürülür.
Soya unu, fırınlanmış hamur işlerinde güzel bir renk, yumuşaklık ve nemlilik kazandırır.
Fırınlanmış gıdaların nemli olmasını sağladığı için soya unu ucuz ve kolestrolsüz bir yumurta alternatifi olarak da kullanılabilir. 1 yumurta yerine 1 yemek kaşığı soya unu ve 1 yemek kaşığı su kullanabilirsiniz
TAHİN HELVASI YAPIMINDA YOĞUN OLARAK KULLANILMAKTADIR.
Soya ununu çorbalarınızda karıştırarak hem daha koyu bir kıvam elde edersiniz, hem de besin değerini arttırabilirsiniz.